Top


Vaskályhák

Berta Öntöttvas kályha gyűjtemény

img

Mikepércs Kelet-Magyarországon Hajdú-Bihar megyében az Erdőspuszta kapujában fekszik. A községünk közúton könnyen megközelíthető (47sz. főút) Debrecentől 8km-re.

Kályhagyűjteményünket 2000-ben hoztuk létre. A régen istállóként funkcionált épületet hitelből újítottuk fel, és tettük lehetővé a látogatók részére. Gyüjtőmunkám nem tudatosan, inkább véletlenszerűen alakult ki.1990-ben kezdődött amikor feleségem (akkor még csak udvaroltam) nagyszüleinél felfedeztem egy kaláni teamelegítős oroszlánkörmös kályhát, amit idővel sikerült megvásárolnom. Ettől kezdve figyeltem a hirdetéseket, felkerestünk gyűjtőket, beléptünk az öntöttvas gyűjtők egyesületébe, találkozókon vettünk részt. Lassan alakultak bővültek a kapcsolatok, ami által 1-1 kályhát meg tudtunk vásárolni.Amit más kidobott volna nálunk megmenekült, felújult.

A kályhák nagy része a régi Magyarország területéről származik. (18.század eleje) Pl: nagrági, kaláni, hisnyóvízi, ruskabányai, aninai, frigylandi, dolhai, munkácsi.

A magyar műöntődék kályhái Budapesten, Diósgyőrben, Salgótarjánban készültek. A kályhákat különféle díszítésekkel látták el. Gyakori motívumok a csipke, virág, angyal, róka, sas, kutya, állatjelenetek. Vannak kevésbé díszes,szecessziós stílusú kályhák, amit a kígyózó vonalvezetés jellemez. Különlegesnek mondható a füst útját meghosszabító ún:bólyai-rendszerű kályha, ami huzatszabályozós, vagy belső terelőlemezekkel, illetve tűzálló béléssel ellátott. Az öntöttvasművesség részei közé soroljuk a csipke finomságú falitányérokat, emlékkupákat plaketteket, domborműveket, kisplasztikákat.

Gyűjteményünkkel, az elődeink emlékének megbecsülése, a szakma tisztelete, és a jelenkor ifjúságának figyelmének felkeltése volt a célunk. A művészeti értékű öntöttvas tárgyakon keresztül szeretnénk nagyapáink ízlésvilágának kifinomultságát érzékeltetni. A kiáltáson bemutatott tárgyak a paraszti és polgári élet használati eszközei voltak, pl: vasaló, mozsár, fogas, lámpa, köcsög, sütőlapát, favilla, vászonfazék, mángorló, szakajtó, tejes edények, stb....

A kiállítás megtekinthető előzetes bejelentkezéssel naponta, belépés díjtalan.(adományaikat, támogatásukat köszönettel fogadjuk)

Látogasson el hozzánk, várjuk nagy-nagy szeretettel!

Cím: Mikepércs, Orosz istván u. 11.sz.   

Tel:

  • 30/5728252                                                                           
  • 30/7250348
  • 20/3273138
  • 52/398-372   

Galéria